10 порад початківцю пивовару
10 основних порад домашньому пивовару
1. Застосовуйте тільки якісні інгредієнти - чим краще інгредієнти, тим краще виходить пиво. Зберігайте солод у сухому прохолодному місці, а хміль в холодильнику. Сухі дріжджі можуть зберігатися досить довго, а ось рідкі, краще зберігати у холодильнику в закритій тарі. Солод і хміль з часом втрачають свої властивості і окислюються. Купуйте солод і хміль тільки преміум якості.
2. Постійно поповнюйте Ваші знання - створення якісного пива, це не тільки мистецтво, але і наука. Найпростіше, звичайно, використовувати спеціальні програми, типу BeerSmith, які можуть точно розрахувати і гіркота, і колір, і щільність з фортецею. Але також непогано почитати спеціальну літературу. Ну і на спеціальних форумах однодумців також можна почерпнути чимало корисного.
3. Все має бути стерильно - це правило, напевно, варто було помістити на перше місце. Наріжний камінь пивоваріння - стерильність. Обробляйте все обладнання, яке контактує з суслом спеціальними дезінфекторами. Особливо важлива чистота після того моменту, як сусло остужено, це ідеальний час для диких дріжджів. Потрібно стежити За чистотою.
4. Охолоджувати сусло потрібно максимально швидко - завдяки швидкому охолодженню, в осад випадають білки і таніни, які погіршують пиво, а також знижується ймовірність зараження сусла дикими дріжджами і бактеріями. Для швидкого охолодження Вам знадобиться чиллер, краще всього мідний.
5. Кип'ятіть сусло не менше 60 хвилин - кип'ятіння сусла знезаражує його, сприяє згортанню білків і танінів, в наслідок вони легше випадуть в осад. Також при кип'ятінні виділяються необхідні гіркі кислоти з хмелю. Більш легкі сорти слід кип'ятити довше.
6. Контролюйте температуру бродіння - для більшості домашніх елів, для зброджування яких застосовуються верхові дріжджі, необхідною температурою є 19-24 градусів. Для сортів з низовим бродінням, наприклад лагерів - це 6-15 градусів, в залежності від сорту і типу дріжджів. Природно, без спеціального холодильника досягти такої постійної температури непросто, тому вдома готують в основному елі. Контролювати температуру можна за допомогою звичайного термометра. Порушення температурного режиму може призвести до небажаних смаковими відхилень.
7. Використовувати скляну тару для бродіння - скло набагато легше мити і, на відміну від пластика, скло на 100% непроникно для кисню і бактерій ззовні. У той час як пластик має пористу структуру. Скляний бутель набагато простіше герметизувати, ніж пластик.
8. Розводьте дріжджовий стартер заздалегідь - краще спочатку вивести дріжджі з анабіозу, до того як засівати їх в охмеленное сусло. Це дозволяє дріжджам швидше взятися за свою роботу, що знижує ризик зараження сусла. Найпростіший спосіб - заздалегідь засіяти сухі дріжджі в невелику кількість кип'яченої води з цукром, або глюкозою. Обов'язково охолодивши воду до необхідної температури!
9. Не економте на обладнанні - купуйте якісне обладнання, чиллер, варильний котел з нержавіючої сталі, колбу для дріжджів, фільтр-систему і так далі. Якщо Ви вирішили варити пиво в домашніх умовах, то економити не варто. Це довгострокові інвестиції, так і варити зручніше, коли все необхідне під рукою.
10. Ведіть спостереження і записуйте рецепти - це допоможе Вам не повторювати помилки і накопичувати досвід. У разі, якщо Ви відкриєте для себе унікальний і неповторний рецепт, то він збережеться для нащадків у ваших рукописах.
Ось загалом-то 10 простих порад домашньому пивовару. Сподіваюся, комусь вони допоможуть. Варіть пиво вдома і насолоджуйтеся результатами!
Будемо!
1. Застосовуйте тільки якісні інгредієнти - чим краще інгредієнти, тим краще виходить пиво. Зберігайте солод у сухому прохолодному місці, а хміль в холодильнику. Сухі дріжджі можуть зберігатися досить довго, а ось рідкі, краще зберігати у холодильнику в закритій тарі. Солод і хміль з часом втрачають свої властивості і окислюються. Купуйте солод і хміль тільки преміум якості.
2. Постійно поповнюйте Ваші знання - створення якісного пива, це не тільки мистецтво, але і наука. Найпростіше, звичайно, використовувати спеціальні програми, типу BeerSmith, які можуть точно розрахувати і гіркота, і колір, і щільність з фортецею. Але також непогано почитати спеціальну літературу. Ну і на спеціальних форумах однодумців також можна почерпнути чимало корисного.
3. Все має бути стерильно - це правило, напевно, варто було помістити на перше місце. Наріжний камінь пивоваріння - стерильність. Обробляйте все обладнання, яке контактує з суслом спеціальними дезінфекторами. Особливо важлива чистота після того моменту, як сусло остужено, це ідеальний час для диких дріжджів. Потрібно стежити За чистотою.
4. Охолоджувати сусло потрібно максимально швидко - завдяки швидкому охолодженню, в осад випадають білки і таніни, які погіршують пиво, а також знижується ймовірність зараження сусла дикими дріжджами і бактеріями. Для швидкого охолодження Вам знадобиться чиллер, краще всього мідний.
5. Кип'ятіть сусло не менше 60 хвилин - кип'ятіння сусла знезаражує його, сприяє згортанню білків і танінів, в наслідок вони легше випадуть в осад. Також при кип'ятінні виділяються необхідні гіркі кислоти з хмелю. Більш легкі сорти слід кип'ятити довше.
6. Контролюйте температуру бродіння - для більшості домашніх елів, для зброджування яких застосовуються верхові дріжджі, необхідною температурою є 19-24 градусів. Для сортів з низовим бродінням, наприклад лагерів - це 6-15 градусів, в залежності від сорту і типу дріжджів. Природно, без спеціального холодильника досягти такої постійної температури непросто, тому вдома готують в основному елі. Контролювати температуру можна за допомогою звичайного термометра. Порушення температурного режиму може призвести до небажаних смаковими відхилень.
7. Використовувати скляну тару для бродіння - скло набагато легше мити і, на відміну від пластика, скло на 100% непроникно для кисню і бактерій ззовні. У той час як пластик має пористу структуру. Скляний бутель набагато простіше герметизувати, ніж пластик.
8. Розводьте дріжджовий стартер заздалегідь - краще спочатку вивести дріжджі з анабіозу, до того як засівати їх в охмеленное сусло. Це дозволяє дріжджам швидше взятися за свою роботу, що знижує ризик зараження сусла. Найпростіший спосіб - заздалегідь засіяти сухі дріжджі в невелику кількість кип'яченої води з цукром, або глюкозою. Обов'язково охолодивши воду до необхідної температури!
9. Не економте на обладнанні - купуйте якісне обладнання, чиллер, варильний котел з нержавіючої сталі, колбу для дріжджів, фільтр-систему і так далі. Якщо Ви вирішили варити пиво в домашніх умовах, то економити не варто. Це довгострокові інвестиції, так і варити зручніше, коли все необхідне під рукою.
10. Ведіть спостереження і записуйте рецепти - це допоможе Вам не повторювати помилки і накопичувати досвід. У разі, якщо Ви відкриєте для себе унікальний і неповторний рецепт, то він збережеться для нащадків у ваших рукописах.
Ось загалом-то 10 простих порад домашньому пивовару. Сподіваюся, комусь вони допоможуть. Варіть пиво вдома і насолоджуйтеся результатами!
Будемо!
Інші статті